Dette er en åpen invitasjon til dere som interesserer dere for ett eller flere av temaene listet opp her. Vi legger til aktører etterhvert som dere melder dere på, så denne listen oppdateres fortløpende. Påmelding til selve oppholdet finner du her. Vil du delta i diskusjon på vegne av en organisasjon? Fyll ut skjemaet så legger vi deg til i listen. Mandag til fredag passer for fagmiljøer og andre som er interesserte i å delta i samtaler rundt temaene. Lørdag er et familiearrangement som er åpent for alle.

Ukesoversikt 2023


Mandag 21. august

Reiseliv

Hvordan sikre helårige opplevelser på naturens premisser? Friluftsparadokset når stadig nye høyder når alle skal kjempe om de samme instagramtoppene,  de raskeste brillene og den korteste iskøen. 

Trenger vi at alt skal gå fortere, være større og hete noe med action? Hvordan kan vi skape helårig aktivitet i et område som stort sett har trøkk én måned i året? Kan man drive regenerativ turisme? Og hva betyr egentlig “bærekraftig”?

Ansvarlig kontakt for dagen: Visit Fredrikstad-Hvaler
Andre aktører: Lei en biolog, Høgskolen i Østfold, YR Event, Marea, Ting med tang,

Tirsdag 22. august

Utvikling

Vi vet at levende natur er bra for både den fysiske og psykiske helsen vår. Vi vet også at utbygging og tap av habitater er en av de aller største utfordringene i dagens miljøkrise.

Hvorfor fortsetter vi likevel å fortrenge dyre- og plantelivet når vi bygger? Vi tar en prat om hvordan biologer, utbyggere, innovasjonsmiljøene og reiseliv kan skape nye, regenerative reisemål, hytter og boligfelt.

Fremtidens utviklere bygger med og ikke ned naturen

Ansvarlig kontakt for dagen: Visit Fredrikstad-Hvaler, Lei en biolog
Andre aktører: Høgskolen i Østfold, YR Event, FutureLab, Bukta Miljøhavn, Fredensborg fritid m/Litangen-prosjektet, White Arkitekter, Universitetet i Gøteborg v/Life Lophelia

Kveldskos på fyret: Live-innspilling av podcasten Jøss!?, med Andreas Wahl og to gjester

Onsdag 23. august

Kartlegging og kos

Seks sesonger på samme plass med tilsvarende mengde bading og dronekjøring har gitt oss en del bilder av tingenes tilstand, både på og rundt øya, over og under vann. Onsdagen settes derfor i stor grad av til karlegging og utforsking, men også avslapping, den gode praten og rolige stunder i havgapet.

Vi kjører drone, snorkler rundt øya og nyter hverandres selskap, roer helt ned, har litt hjemmekontor på øya og nyter livet. Ingen agenda, ihvertfall ikke offisielt.

Torsdag 24. august

Naturrestaurering

Hva er greia med Oslofjorden? Hvorfor kommer ikke torsken tilbake selv om den er blitt fredet? Vi er mange aktører som jobber med praktisk naturrestaurering, der alt fra søppelplukking til planting av ålegras og utsetting av sukkertare, sjøpunghotell og blåskjellstrømper er inkludert. 

Oslofjorden har fått fokus siden 2018, men det har like fullt ikke skjedd stort i fjorden. Denne dagen blir derfor en oppfølger til mandag og tirsdag, og blir en offisiell kickoff til det nyopprettede Singlefjordrådet, som nå blir det utøvende lokale organet på faktisk, praktisk naturrestaurering og hva det innebærer

Ansvarlig kontakt for dagen: Marea, Lei en biolog
Andre aktører: Visit Fredrikstad-Hvaler, Høgskolen i Østfold, YR Event, Naturrestaurering.no, Østfold Bondelag, Bergerud Gård, Universitetet i Gøteborg v/Life Lophelia, Fjeld Gård ved Isesjø

Fredag. 25. august

Lokalmat

Hvorfor omtales lokalmat og sjømat som to forskjellige ting? Hva er egentlig bærekraftig høsting? Hvorfor er det så vanskelig å få de store distrubusjonskanalene til å jobbe med de minste aktørene? 

Vi løser kanskje ikke alle verdensproblemer ved å spise egg fra egen gård, men økt lokalproduksjon er med på å sikre sysselsetting, matsikkerhet og kan, når det gjøres riktig, bidra til inkludering, sosialt entreprenørskap, økt biodiversitet og sunnere råvarer.

Ansvarlig kontakt for dagen: Guldkorn
Andre aktører (oppdateres fortløpende): Visit Fredrikstad-Hvaler, Lei en biolog, YR Event, Godfisk.no, lokale forhandlere, Pronofa

Lørdag 26. august

Åpen dag

Visste du at det finnes selvlysende hai i Norge? Eller at verdens lengste dyr bor rett under brygga di? Eller hva med at vi har verdens største kaldtvannskorallrev utenfor kysten vår, at ålegress og tareskog er en av våre viktigste allierte i kampen mot klimaendringene, og at blekksprut har tre hjerter? 

Kom og heng med oss på fyret denne lørdagen for å lære om sjøstjerner, kråkeboller, fjordens tilstand og en haug med andre ting du ikke visste at du lurte på.

TRYKK HER FOR PÅMELDING TIL ÅPEN DAG

Ansvarlig kontakt for dagen: Visit Fredrikstad-Hvaler, Lei en biolog
Andre aktører: YR Event, Marea